Traumerne

Grædende pige

Read in English; click the photo

Ingen af de udviste børnefamilier havde et hjem at komme tilbage til. Alles huse lå i ruiner.  Nogle kunne indlogeres i et værelse hos familie. Andre havde kun ruinen at bo i. Da Mona Ljungberg besøgte familierne 1- 2 mdr. efter tilbagesendelsen, var børnene magre og fik i det daglige tydeligvis ikke mad nok til at spise sig mætte.

Flere af børnene blev desuden sendt tilbage til det krigshærgede Kosovo med alvorligt syge forældre, og forældrene kunne ikke få lægehjælp og børnene ingen hjælp fra voksne eller et offentligt socialvæsen, da et sådan ikke findes i Kosovo. Børnene var/er selv traumatiserede af krig og forfølgelser.  En af familierne, der blev sendt tilbage, var nogle af de få, der havde overlevet etnisk ”udrensning”  af deres landsby. Folk i området havde hældt benzin rundt om landsbyen og sat ild til. Ingen, der befandt sig i landsbyen overlevede. Familien omtalt her havde været ”heldige” at komme i skjul inden massakren begyndte.

Måden familierne var blevet udsendt på, havde også været så skånselsløs som mulig og tilføjet børnene endnu et svært traume. Hos de enkelte familier mødte politiet talstærkt op ( 7- 10 politifolk) ved den enkelte families værelse tidligt ved 5-tiden om morgenen og låste sig ind. Forældre og børn blev vækket og fik ti minutter til at klæde sig på og pakke nogle få ejendele.  Børn og forældre gik naturligt i chok. Det var ikke sådan at alle familier blev hentet og udvist på en gang. Der blev hentet  1 – 2 familier om ugen.  De tilbageværende familier gik også i chok og i uger og måneder rundt i et koma af angst til turen kom til dem.

Når en familie var blevet kørt til lufthavnen sad de efterfølgende i et lukket venterum til kl. 11 uden vådt eller tørt. Fem timer uden et morgenmåltid er længe for voksne, men jo især for børn. Klokken 11 kunne familien gå om bord på flyet.  Fædre blev iført i håndjern og sad med en betjent på hver sin side i flyet, og fremstod således for øvrige passagerer som hårde kriminelle. Mor og børn sad med betjente i en anden del af flyet og børnene måtte ikke tale med deres far og fattede ikke en brik. Vi ville alle blive bange og føle os ydmyget, blev vi behandlet på den måde af et lands myndigheder. At blive behandlet som farlige forbrydere og svindlere var en dybt traumatiserende oplevelse for mennesker, der er svært traumatiserede af krig og forfølgelse.


Price:
Category:     Product #:
Regular price: ,
(Sale ends !)      Available from:
Condition: Good ! Order now!

by
Mit Asyl
Located at:
skoleholdervej 41, 1. tv,skoleholdervej 41, 1. tv,
.
Phone: 28831318
Link
My name is mona Ljungberg, but people call me .
Here is my homepage: .
My Website and work as an at .

Show Buttons
Hide Buttons