Blodet på jorden ved Kroatiens grænser.

Blod på jorden ved Kroatiens grænser.
eftersom politi-brutaliteten fortsætter

(Artikel i engelske Guardian 22.12.2019. Oversættelse google translate og Mona. Indledende kommentar for forståelsen: Mona. Artiklen er udgivet 22.12.19, men er skrevet flere uger før, imens kz-lejren Vucjak stadig eksisterede i det nordlige Bosnien. Fremgår også i artiklens afslutning. –  Efter mange protester og renden EU og medier på dørene fra frivillige hjælpearbejdere på tværs af grænser, blev lejren den 10. december lukket ned.  Artiklen er dog stadig aktuel, da den  har fokus på kroatisk politis systematiske tortur og mord på flygtninge på grænsen til Kroatien og EU. Lige så vidnes hermed om, at flygtninge og migranter sættes i kz-lejr, hvis ingen civile EU-borgere protesterer og arbejder imod. For det var kun derfor lejren blev lukket ned og folk flyttet til bedre forhold i Sarajevo). 

(Link til den originale engelske artikel i Guardian her)

I et værelse på hospitalets intensiv-afdeling i havnebyen Rijeka, Kroatien, kæmper Farouk for sit liv.

Den 18-årige afghaner har livstruende kvæstelser på hans thorax og underliv. Den 16. november i skoven omkring Tuhobić skød en kroatisk politibetjent Farouk, der sammen med snesevis af andre migranter forsøgte at krydse grænsen til Slovenien.

Politiet har forklaret, at betjenten utilsigtet fyrede et enkelt skud. Men fire øjenvidner, der blev interviewet af Guardian, sagde, at de tror, at Farouk bevidst blev skudt, og at hans rejsefæller blev truet af andre politifolk med at de ville få den samme skæbne, hvis de forsøgte at krydse grænsen igen.

Nyhederne om skyderiet er nået til migrantlejren Vučjak, i Bosnien, 200 km væk. Det kraftige snefald i de seneste uger har gjort livet for de 600 migranter, der bor der, utåleligt. Størstedelen er ankommet til Bosnien gennem Tyrkiet i håb om via Kroatien og Slovenien at komme videre til Italien, Østrig eller Tyskland.

Hver nat forsøger grupper på op til 80 mennesker at krydse fra Bosnien til Kroatien, hvor kadrer af politi venter dem ved grænsen. Bevæbnet med knipler, pistoler og natsynsbriller, patruljerer de på EU’s længste ydre grænse.

Asylansøgere kalder ”at krydse grænsen” for ”spillet”, men der er ikke noget sjovt ved det. I et af teltene i Vučjak-lejren spørger Asmad, 16, om Farouk stadig er i live. Han har ikke hørt noget om ham siden 16. november.

Området omkring Vucjak er oversået med ueksploderede landminer

Asmad var sammen med Farouk den aften, han blev skudt.

Der var 60 mennesker … den aften, da det kroatiske politi opdagede os,” siger Asmad. ”Den kroatiske kommandotrop kastede os på jorden og slog os derefter. Omkring 20 af os løb hurtigt af sted. Den ene blev skudt. Farouk.Han råbte: “Jeg er blevet skudt! Jeg er blevet skudt! ‘”

Det lykkedes for fire ud af gruppen på ​​20 at slippe væk, men måske er de blevet anholdt af det kroatiske politi.

Vi blev selv fanget af politiet, der sendte os tilbage til [bosniens] grænsen,” siger Asmad. ”På tilbagevejen så vi Farouks blod på jorden. Hans taske var der stadig. Vi ved stadig ikke engang, hvor han er, og vi ved intet om de andre venner, der forsvandt den aften. Vi ved stadig ikke, hvor de er. Politiet tog os tilbage til grænsen, og kommandotropperne stod der, mens vi gik på vejen. Det var her, de slog os, en efter en. Jeg vil aldrig glemme det blod, jeg så på jorden. Jeg kan stadig huske det. Vi tænkte: “Hvad har de gjort?

Det kroatiske politi har fortalt medierne, at ”en person blandt en gruppe på 16 migranter” som de stoppede den aften blev alvorligt såret.

Den kroatiske indenrigsminister Davor Božinović fortalte medierne: “Det, der er muligt for mig at sige på dette tidspunkt, er, at det ikke er blevet konstateret, at brugen af ​​skydevåben var rettet mod en bestemt person med det formål at handle mod en person.”

Men tre andre mennesker sammen med Farouk den aften fortalte Guardian, at de mente skyderiet ikke var noget uheld.

Pakir (16år ) fra Vučjak-lejren siger , ”Vi løb og vi så ham blive skudt. Jeg så hans krop ligge på jorden. ”

”Der var ikke kun et skud,” siger Zarif, 19: ”Der var flere skud. Hvis du utilsigtet skyder nogen, skyder du et skud, ikke mange og ikke alle på samme person. ”

Anæstesiolog Vlasta Orlic Karbic på hospitalet hvor Farouk behandles, har fortalt til nyhedsavisen ”Dnevnik”, at Farouk fik ”flere, livstruende thorax- og abdominale skader”.

Dette er ikke første gang, det kroatiske politi bliver anklaget. Hjælpearbejdere, læger, grænsevagter og FN-embedsmænd har dokumenteret systematisk misbrug og vold begået af politiet mod migranter, ofte slået, frarøvet og endda frataget deres tøj.

Den 28. november blev en anden migrant skudt af en kroatisk politibetjent i det vestlige Kroatien. Politiet hævdede, at han ved et uheld blev skudt, mens han modsatte sig en arrestation.

Tidligere i år modtog Kroatiens offentlige ombudskvinde, Lora Vidović, et anonymt brev fra en person, der hævdede at være en kroatisk grænsepolitibetjent, og detaljeret beskrev brugen af ​​brutal magt mod migranter. Brevet påstår, at det kroatiske politi har modtaget ordrer om at udføre tvangstilbagesendelser uden at kontrollere ID-dokumenter, og tage migranters penge og ødelægge deres telefoner.

Jeg har været engageret i beskyttelsen af ​​statsgrænsen i et stykke tid,” siges i brevet. ”Jeg har ikke mere vilje eller magt til at se på, hvad der gøres med disse mennesker.”

Tilbage i Vučjak, når vinteren griber fat, har ingen af ​​de fire vidner forsøgt at krydse grænsen igen. Asmad sidder i teltet, pakket ind i fire uldtæpper. Uden for hans telt er det -5 grader C . ”Der er ingen opvarmning, ingen elektricitet, situationen er meget dårlig,” siger Annika Holgersson, en læge hos Médecins Sans Frontières i Vučjak. ”Og migranterne lider meget under forholdene i lejrene. Vi ser en masse infektioner, sår, lungebetændelse og hoste. I det normale liv ville de ikke få en forkølelse hver anden uge, så vi ser en masse infektioner, som er svære at besejre på grund af de dårlige forhold, de lever i.

I stedet for at vente på foråret i lejren er nogle mennesker rejst til byen Tuzla i det nordøstlige Bosnien på jagt efter et varmt måltid og et tag. Men andre tager stadig risikoen med rejsen nordpå.

En gruppe på seks afghanere begynder at bevæge sig i en lige linje bøjet og forsigtige med hvor de sætter fødderne. Området omkring Vučjak er fyldt med ueksploderede landminer. Sneen gør det vanskeligt at se jorden. De bærer camouflagejakker. Nogle har stadig sår angiveligt efter for nylig at være slået på hænderne af det kroatiske politi. Ødelagte tænder, sår fra knipler på deres skuldre, skinneben revet i laser af politihundes tænder.

”Stop med disse overgreb,” siger Semra Okanović, en læge i Velika Kladuša, en by nær den kroatiske grænse. ”Hvorfor gør de det? Disse folk er mennesker, men de behandler dem som dyr. ”

I henhold til en artikel offentliggjort i det italienske magasin L’Espresso, har Zagreb modtaget 100 mio. EUR fra EU til modernisering af deres grænser med henblik på Kroatiens optagelse i Schengen-samarbejdet, hvilket  forventes at blive formaliseret i de kommende måneder. Hjælpearbejdere og embedsmænd hævder, at disse penge bruges til at udføre krænkelser af menneskerettighederne.

I juli i år indrømmede Kroatiens præsident, Kolinda Grabar-Kitarović, at ”der kræves en lille smule tvang, når man udfører tilbagesendelser”.

I sidste opstod gnister mellem Zagreb (Kroatien) og Sarajevo (Bosnien) ved nyheden om, at to nigerianske studerende og bordtennisspillere blev deporteret til Bosnien af ​​det kroatiske politi, der fejlagtigt antog dem for at være udokumenterede migranter.

Hospitalet i Rijeka siger, at Farouk nu er stabiliseret.

Men Lovorka Šošic, kommunikationskoordinator for Center for Fredsstudier, en kroatisk NGO, der arbejder for ikke-vold, siger, at hans skader kan “påvirke hans liv permanent“. Han siger, at indenrigsministeriet ikke undersøgte skyderiet ordentligt, og at det anonyme brev, der blev modtaget tidligere på året, har haft ringe indflydelse.

Disse vidnesbyrd fra anonyme politifolk bekræftes af alle rapporter skrevet af nationale og internationale organisationer,” siger Šošic. ”Det er temmelig klart, at operationer, der udføres af indenrigsministeriet, ikke er i overensstemmelse med national og international lov. Systematisk dækning af ulovlig praksis udført af kroatiske politibetjente og godkendelse af brugen af ​​våben uden nogen effektiv efterforskning beviser, at ‘hændelser’ som den, der skete i sidste måned, ikke er isolerede begivenheder, men snarere et resultat af ordrer fra toppen.”

Kroatiens nationale politi siger, at amtsstatsadvokatens kontor i Rijeka er ved at foretage en efterforskning af begivenheden, så de er ude af stand til at kommentere yderligere på sagen.

Men en talsmand tilføjer: ”Faktum er, at et stort antal individer uden identitetsdokumenter uden problemer bevæger sig gennem et antal lande på den såkaldte Balkan-rute. Faktum er, at Bosnien-Hercegovina på grund af et komplekst og ineffektivt system med mangel på  personale og udstyr, hverken beskytter sin østlige grænse eller sin vestlige grænse med Kroatien.

Som fuldt medlem af Den Europæiske Union har Kroatien en forpligtelse til at beskytte sin egen grænse, som samtidig er EU’s ydre grænse. Kroatien gør dette, både på sine østlige og vestlige grænser. ”

På grund af kulden og de hårde forhold er Vučjak-lejren blevet lukket.