De “legale” og de “illegale”

[row][column size=’col-md-6′ ]Kære alle

I en lille uges tid har jeg fulgtes med nogle af de mange fordrevne mennesker på deres vej frem til Europa. Millioner af mennesker er på flugt fra Islamisk stat i Syrien og Irak. Andre er på flugt fra overgreb og ufred i Afghanistan og andre steder.

Mennesker som dig og mig. Nogle har ingen penge.  Nogle har lidt. Og nogle har mange. Men fælles for dem alle er, at de ikke ”kun” er ofre for krig. EU-staterne har skabt en ny verdensorden: de “legale” og de “illegale”. De lovlige og de ulovlige (eksistenser), oversat til dansk.

[/column][column size=’col-md-6′ ]

Ind imellem møder de “illegale” en godgørende sjæl. Men ikke kun. De “illegale” lænses for penge overalt på deres vej op igennem Europa. Penge, der kunne bruges til at genetablere en tilværelse i et sikkert land, går i høj grad til småkriminelle og til mafiaen (de legale).

I den kommende uge udsender jeg hver dag et lille stykke dagbog fra min hjemtur i følgeskab med flygtninge, Dagbogen har jeg kaldt: ”We found some illegals” (Vi fandt nogle illegale). Det er der en grund til, vil I se ved rejsens afslutning.

[/column][/row]

De mange flygtninge skal gennem Makedonien for at komme til et af de velhavende EU-lande. Makedonien er gennemsyret af korruption. Præsidenten er tillige i gang med at omdanne hovedstaden til et palads med utallige statuer og fontainer. Men der er ikke meget palads over almindelige menneskers boliger og småværksteder og dagligdag. Nogle giver. Flere tjener lidt på flygtninge. Nogle tjener rigtig meget.

(The Acceptable and the Illegals – Traveldiary Juli 2015, in English here)

Leave a Reply