Glimt ind i vor tids underverden

Af: Mona Ljungberg

Da jeg var barn. Ung. Indtil for nogle årtier siden, bestod underverdenen for mig af verdens mafiaer og ågerkarle og deres vidt forgrenede og skjulte netværk dybt nede og langt op i politiske rækker og embedsværk.

Så simpelt er det ikke i dag. I år. I årtier. – Igennem tre årtier har jeg fulgtes med mennesker, mænd – kvinder – børn i en underverden, som vel forholdsvis få mennesker i Danmark og Europa kender til eller kun perifert har hørt om.

Millioner af store og små eksistenser drevet fra hus og hjem af magtfulde forretningsmænd og politikere som på trods af deres ugerninger imod menneskeheden ikke behøver at overleve og dø i en underverden. Det som deres ofre er tvunget til med tortur og slaveri i og udenfor sexindustrien, med frygt og nød som evige ledsagere.

Om det er i et Libysk fængsel eller på et libysk slavemarked medfinancieret af EU. Eller om det er i den afrikanske ørken, der førte dertil. Eller Om det er i grænselandet mellem Syrien og Tyrkiet, hvor kurdere bombes og jages. Og afghanske flygtninges dødstal er alarmerende højt. Eller om det er i en utæt gummibåd på Middelhavet. Eller om det er om bord på et skib, der ikke kan få lov til at lægge til havn, fordi det har flygtninge om bord, efter at besætningen har reddet dem fra druknedøden på middelhavet. 

Eller om det er i en græsk overfyldt flygtningelejr. Eller italiensk. Om det er på de serbiske veje. Eller i de bosniske bjerge. I skovene i torturregimet Kroatien. I Slovenien. I et ungarsk fængsel. I det danske Ellebæk-fængsel. – Eller som flygtning under jorden et eller andet sted i Europa. Eller i Danmark.

Hvad skal vi gribe i og hvad skal man gøre? For at åbne denne underverden op og få dens mennesker op til overfladen. Til live med tilladelse til at leve.

Vi har i Mit Asyls bestyrelse besluttet at lave kikhuller ned til vor tids underverden. Et sted at starte er at sprede viden om. Som læser kan du åbne og træde lidt ind og ud igen. For det kan godt være overvældende at skulle overskue det hele på en gang. Også for os, der til dagligt arbejder med det og bevæger og ind og ud og ned og op.

Vi vil hermed også gerne sige tak til alle, der har støttet op om vores arbejde i forgangne år og årti og årtier. Vi når ikke, så meget som vi gerne vil, men så meget som vi kan overkomme. Tak til: Græsrodsfonden, Viomis Aid, Socialpædagogernes Landsforbund, Kaffekassen, og til alle privatpersoner, der har bidraget. Hver en krone er blevet værdsat og anvendt til at hjælpe flygtninge og migranter i nød.

Vi håber I vil fortsætte med at støtte os også i kommende år, for nødhjælp og research koster desværre penge.

Sammen kan vi gøre noget – som vi ikke kan gøre hver for sig.

Jeg ønsker alle et godt nytår. Også på vegne af Mit Asyls bestyrelse
Helin Shaker, Ayub Osman og Samir Behric

Mona Ljungberg


Europas krig imod flygtninge –
Vores kamp for alle menneskers ret til livet. 

Skriv under op klage til Europarådet over tortur mod flygtninge på grænsen til Europa


Blodet på jorden ved Kroatiens grænser.

Artikel i The Guardian 22.12.2019. Oversat til dansk. Link her 


Kroatisk tortur på grænsen til Europa.

Nogle eksempler – foto af torturerede


Europas krig og fjenden er hjælpeløse mennesker. Omars kys

FB-opslag 13.12.2019: Dirk Planert, tysk nødhjælpslæge Nordvest-Bosnien. link her


Umenneskelig behandling af flygtninge i grænseområdet Bosnien-Kroatien/EU

Rapport: 13.november 2019. Paramediciner og frivillighjælpers interview. Link her


De gav ikke en døjt….

Artikel Guardian: 14. november 2018. Om systematisk tortur af flygtninge og migranter på grænsen mellem Bosnien og Kroatien, også grænsen til EU. Link her


Kroatien myrder og mishandler flygtninge med EUs accept. 

Kroatien opfylder nu betingelserne for at blive fuldgyldigt medlem af Shengen-samarbejdet. link her til EU-kommissærens anbefaling


Dansk nødhjælpsarbejder igen arresteret i Grækenland. 

Opslag 31.12.2019: Mona Ljungberg. Link her


Tysk kaptajn arresteret 29. juni 2019  i Italien for at redde menneskeliv og skibet tilbageholdt ½ år
Opslag 31.12.2019: Mona Ljungberg


Flygtninge og migranter tortureres og slavegøres i Libyen med EU støtte
og Danmark er 3. største bidragsyder.
Link til Danwatch artikler og research Libyen i 2019: 


Bliv medlem af Støttekredsen:
Sammen kan vi gøre noget, som vi ikke kan gøre hver for sig. Og det er der brug for.

https://www.mitasyl.dk/bliv-medlem/


Bankkonto: 6620 331 9607 (coop bank)
Mobilepay Støttekredsen: box38055 (husk at skrive box foran nummeret)