Gode mennesker i en ond tid

På busstationen i Tuzla passerer utrolig megen elendighed igennem. Hver dag. Vablede fødder i sko, der er faldet fra hinanden efter 1000 kilometers gåtur. Fødder ødelagt af grænsepolitiets tortur. Ansigter, der er blevet sparket i stykker af grænsepolitiet. Udmarvede kroppe af mangel på mad og vand under den lange vandring.

Tuzla busstation har igennem 1½ – 2 år været mellemstation for flygtninge og migranter, der søger videre mod den kroatiske grænse for derfra senere at søge videre, hovedsageligt til England og Frankrig.

Folk kommer til Tuzla busstation for nogle dage og forsvinder igen. Nye kommer til og overtager pladsen fra dem, der forsvandt. Og nogle af dem, der forsvandt kommer tilbage. Torturerede og smadrede og frastjålet alt af grænsepolitiet. De søger tilbage til Tuzla busstation og bliver i næste omgang lidt mere end et par dage. Måske måneder.

I gennemsnit overnatter hver dag 200 – 300 nødstedte mennesker på Tuzla busstation.

Gode mennesker i en ond tid

Hvad der foregår i Tuzla er faktisk ret fantastisk. Fra begyndelsen, da tilstrømningen af flygtninge/migranter tog til i Tuzla, tog et par lokale kvinder initiativ og satte blus under gryderne, og sørgede for at de nødstedte på Tuzla busstation fik udleveret et måltid mad. Hver dag.

Kredsen af madlavende lokale udvidede sig. Andre kom med tæpper og tøj.  Og andre igen begyndte at råbe politikerne og medierne op om behovet for nødhjælp til migranterne i Tuzla.

Der er ikke kommet nødhjælp fra regeringen, der ellers modtager masser af penge fra EU til formålet (hvem kan flytte bjerge). Men i Tuzla har udviklet sig et frivilligkorps af lokale langtids- og permanente frivillige og internationale frivillige, der kommer for en kort tid og giver lidt assistance på busstationen.

Måltiderne er blevet organiseret, og forberedes nu i en restaurant. Alle flygtninge/migranter, der passerer forbi Busstationen i Tuzla får to sunde måltider dagligt. Der er arrangeret et lille lager, hvor nytilkomne kan få udleveret de mest nødvendige hygiejneting og  fornødent tøj, når der er. Det sidste afhængigt af donationer (der mangler altid små størrelser tøj, flygtningene er tynde. Der mangler altid store numre sko. Man taber sig ikke på fødderne og ofte er de hævede). Men alle får lidt tøj og hygiejnestof.

Kvinder og børn overlades ikke til overnatning på busstationen. Kirken og frivillige tager dem ind i privaten.

Tuzlas frivilligkorps har også fået arrangeret sig med et hotel, så flygtninge/migranter kan komme og få et bad en gang ugentlig. Blandt frivillig-korpset er frisører, der tager en tur til busstationen og så bliver der klippet frisurer på samlebånd. Det er også lykkedes nu hver dag at få besøg på busstationen af en Røde  Kors læge, så de syge og torturerede og andre tilskadekomne kan få behandlet deres sår og lidelser.

Endelig er det lykkedes Tuzlas frivilligkorps at finde donationer til at leje et hus og til istandsættelse. Huset skal bruges til de mindreårige og mest sårbare flygtninge.

Det er beundringsværdigt hvad frivillig-korpset i Tuzla har udrettet og udretter. Koordinering og fondssøgning og samarbejde på kryds og tværs er faktisk et kæmpe arbejde oveni alt det andet.

Endnu et lyspunkt

En stor tak til VIOMIS AID for at yde et større beløb til renovering af nødhjælps-hotellet, så det kan komme i brug inden vinteren sætter ind.

Vigtigheden af et venligt ord og taknemmeligheden

En af mange vigtige opgaver på busstationen er også at sige ”goddag” til de mange nødstedte mennesker. Give et smil og et venligt ord og hånd og måske et kram og høre om hvordan det står til. Give et par kroner til en kop kaffe hist og pist og forsøge at hive lidt penge ud fra de bedrestillede i hjemlandet, så der kan blive tilskud især til hele sko og bukser.

Taknemmeligheden og glæden, der kommer retur, er stor og giver energi til flere venlige ord og smil og at fortsætte næste dag.

 

Fotogalleri: en dag på Tuzla-busstaton


Godnat fra frivilligkorpset i Tuzla, Mona

 

Alle bidrag er velkomne: bankkonto: 6620 3319 607

Støttekredsens mobilebox: box38055