Hvorfor tager de egentlig afsted?

Jeg føler mig hul indeni og mit hjerte græder, når jeg ser dem stige på toget. Opløftede og forventningsfulde. Endelig kommer de videre fra busstationen i Tuzla, som også er en togstation.

De har købt billet til byen Bihac oppe ved den nordvestlige grænse til Kroatien. Men toget vil blive stoppet 40 km før af politiet, og de vil alle blive tvunget til at traske den 40 km tunge vej med rygsæk og  sovepose langs skinnerne og sendt til Kz-lejren Vucjak.

Vi frivillighjælpere advarer dem igen og igen: ”don’t go to Bihac. Don’t !!!”. Men vi taler for døve ører.

”Politiet arresterer jer og sender jer til Vucjak i bjergene. Alle migranter på gaderne i Bihac bliver arresteret og kørt væk”, siger jeg. De ser lidt bange ud. Alle har hørt om camp ”Vucjak” – nogle har faktisk været der og er lykkedes at flygte derfra og komme tilbage til Tuzla busstation igen og har fået plejet sårene og lidt opfodring og tøj. Men også de skal med toget igen. Og forsøge at komme til grænsen og over på den anden side igen. Til det paradis, de tror venter dem. På den anden side af grænsen.

 

”Det er nærmest håbløst at komme over grænsen til Kroatien” siger jeg. ”Og grænsepolitiet tager jeres tøj og sko og værdier og banker jer”. En enkelt begynder at lytte, han har ikke været der før, og han ser bekymret ud. Men også han tager med toget. Trods mine advarsler. Og selv nogle af de unge, der har prøvet turen flere gange, tager den igen. For denne gang går det godt er de sikre på og tager med toget.  Lige netop de vil klare sig igennem og over grænsen.

Mafiaen af Menneskesmuglere.

Næste dag ved tøjuddelingen får jeg svaret på, at alle tror, det kun er de andre, der bliver arresteret og ikke dem selv. De har betalt en menneskesmugler. Den bedste af den bedste. Ham der tager gud ved hvor meget ekstra for at føre dem sikkert gennem skovene og over grænsen uden nogen risiko. De er faldet i kløerne på nogle af de værste af slagsen. For det er løgn fra ende til anden.

Og flygtningene og migranterne er i en håbløs situation og nemme at udnytte og må afsted, for ellers mister de denne enestående chance. Tror de. For nu er de jo faktisk nået så langt helt ind i Bosnien.  – og de har egentlig heller ikke rigtig andet at miste end deres lille udendørs plads på busstationen i Tuzla. Og den kan man egentlig godt leve foruden.

Vel 80 – 90 procent af de, der tager afsted, ender i kz-lejren Vucjak. Andre lykkes det at skjule sig og komme gennem skovene ud til grænsen, hvor de fleste bliver fanget og tortureret. Nogle bliver smidt i floden. De heldigste redder sig op igen. Andres lig kommer flydende med floden. Det er genocid, hvad der foregår her nede.

Østrig og Slovenien blæser også på menneskerettighedskonventionerne

Nogle få lykkes det at komme over grænsen. De få kommer måske helt til Slovenien og Østrig og søger asyl. Og Slovenien og Østrig sender dem tilbage til Bosnien igen. Tager end ikke mod deres asylansøgning. 

Nogle få når længere, og de heldigste af de få får asyl i et europæisk land i midt- eller nordeuropa, og kan endelig begynde at bygge et liv og en fremtid op.

Europa, verdenssamfund, FN og EU og den 4. statsmagt (medierne) hvor er I?

I og vi har et ansvar for at hjælpe med at stoppe mord og tortur fremfor at lade det tage plads i Europa. Eller udenfor på bestilling af Europa. Mord og tortur på mennesker alene på grund af deres udseende og herkomst er begyndt at vinde ind. Først i Liyen og nu I Kroatien og Bosnien, og vi kan også godt regne Ungarn ind.

Skandalen gentager sig

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, da krigen i Bosnien startede, var medier og statsledere optaget af krigen i Irak og værdigede i flere år ikke krigen i Bosnien et blik, og genocid der foregik, dengang især mod de bosniske muslimer.

I dag jages igen mennesker i Bosnien, hovedparten fredelige muslimer fra andre lande. De har måttet flygte fra krig i Syrien, Afghanistan, Irak m.fl. – Andre fra ekstrem fattigdom.

Skandalen gentager sig! Europa, verden og medierne har vendt det blinde øje til, og er denne gang mest optaget af krigen i Syrien og tossede udtalelser fra Thrump. – Men de mennesker, vi ønsker skal have lov til at leve i fred, der hvor de kommer fra, vender magthavere og mange andre det blinde øje til bliver myrdet i Europa og er dermed med til at fremme denne farlige situation. For migranterne! Og for Europa! Og for verdensfreden!

EU har givet 5.8 millioner euro i nødhjælp til flygtningene i Bosnien. Pengene bliver åbenlyst brugt til at mishandle og begå genocid mod flygtninge/migranter.