“We found some illegals” – rejsedagbog 5

Det ligner en Roskildefestival uden fest. Folk sidder og ligger på jorden på papstykker og de heldige et tæppe. Mænd. Kvinder. Børn. Jeg er nået til Serbien, landsbyen ”Presevo” som  også er opsamlingscamp for flygtninge cirka 20 kilometer fra grænseovergangen til Makedonien.

Jeg har haft en tiltrængt nattesøvn på et hotel. Det har vist de færreste af flygtningene. Mange er kommet hertil i tog og bus og har sovet på jorden. De ser slidte og trætte ud: mænd, kvinder og børn.

Ved indgangen til lejren er kø og folk stimler sammen og presser på. 2000 er ankommet til morgen, får jeg oplyst af en lokal kioskejer. ”Go back” .  ”one by one” råber en serbisk politimand indenfor stakittet til de mange udenfor, som næppe forstår engelsk og har stimlet sammen og maser for at komme frem. Det er her ved denne lejr, flygtningene kan få en passerseddel, der giver dem ret til at opholde sig i Serbien i de næste tre dage. Et vigtigt stykke papir, for at undgå arrestation på den videre vej mod nord og grænsen til et eu-land.

Egentlig tillader Serbien flygtningene at søge asyl i Serbien, men stort set ingen vil. Serbien har stadig et dårligt ry for forfølgelse af muslimer og mangel på sikkerhed.

Jeg har en aftale med en lokal frivillig, men han er forsinket. Det gør mig egentlig ikke noget. Så har jeg fred og ro til at sidde på den lokale cafe med fri udsigt til både camp og kø, og til at gå lidt rundt og danne mine egne indtryk. Bydelen er til at overskue. Der er kun en vej. Den som jeg og campen befinder sig på. Foruden et par kiosker, en cafe og minsandten også et hotel med en grillbar.

Efter hvad jeg ser, opfører serbisk politi i campen sig ordentligt. Omstændighederne er også en prøvelse for dem. De er alt for få til alle de mange, der står og banker på, og campen er alt for lille. Kvinder og børn kan komme ind og få et bad og et lægetjek og en overnatning. Også nogle af mændene.

Men udenfor campen sidder også kvinder og børn op ad en mur og sover. Byen har ikke kapacitet til de mange flygtninge. Et barn råber inde fra campen til sin far udenfor. Hans far kommer hen med noget og betjenten lader ham passere. Enkelte af betjentene er skrappe og håndhæver reglerne fuldt ud, men de fleste (det jeg ser) forsøger at få det hele til at glide på bedste vis for alle parter.

Her i Presevo er flygtningene også fra andre lande end Syrien og Irak. Her er mange nationaliteter samlet. Den store tilstrømning (i de seneste måneder tusind om dagen, i den sidste uge fordoblet til 2000 dagligt) har både sine ulemper og fordele for byens indbyggere.

De er fra islamisk stat”. ”De er snavsede og de sviner” siger kioskmanden til mig.

fortsættes

Leave a Reply