“We found some illegals” 1

“We found some illegals” – (rejsedagbog: dag 1)

Man kan vel knap kalde det for en by. Der er en togperron, og ved siden af perronen er et hus, og hvis det havde været texas og ikke Makedonien, ville man have kaldt stedet for en prærie.  Her er støvet. Tørt. Ulideligt varmt og øde. Men ikke helt mennesketomt, selv om man ikke kan se dem.

Bag stationen er solsvedne marker med træer og buske. Længere væk endnu bag markerne står nogle huse langs en grusvej. Husene på prærien. …

Indtil for nylig skete her ikke det store. Toge ankom og toge afgik. To til tre gange dagligt. Få mennesker stod af og få stod på. Men sådan er det ikke mere.

Nu ankommer togene stuvende fyldte med mennesker på flugt. Dagligt og ved hver ankomst. Mænd, kvinder og børn, der har kørt i timevis proppet sammen i heden og på bænkene i togvogne fra en tid, der var engang.

Inden påstigningen langt herfra har togets mange passagerer gået. I dage. I uger. Nogle i måneder og i år. Mænd kvinder og børn.

Andre nåede aldrig toget. De blev kørt ned af et tog i nattens mørke, da de gik langs skinnerne: mænd, kvinder og børn. Ingen ved hvor tit det sker. Kun at det sker. (fortsættes tirsdag)

Leave a Reply