I Europa har vi ikke udryddelseslejre eller har vi?

De skiller sig ud i gadebilledet med deres mørke hud og deres mørke hår. Mørkere end bosniernes. Og her er mange af de fremmede. De kan ikke gå forbi en betjent uden at blive råbt an og arresteret. Politibiler cirkulerer hele tiden rundt og arresterer og genner dem sammen i tætte klynger. Siddende på jorden i den bagende sol hentes de senere af en politibus, der overfyldes med de mange mennesker og kører dem bort til en lejr langt ude i bjergene.

Hele sceneriet minder mest af alt om en film med jødearrestationerne under 2. verdenskrig. Det er jo grotesk. Bestyrtende. Først i skrivende stund fatter jeg rigtigt, hvad jeg har været vidne til her i NordVest-Bosnien de seneste dage.

Hvem er de?

Jeg ved ikke, hvad jeg skal kalde dem: migranter, flygtninge eller lykkejægere? Ikke kun ”kært barn” har mange navne. Det har også mennesker, der søger et liv uden krig og forfølgelse og fattigdom og ligner en udlænding, hvor de kommer frem. Men de er mennesker.

MEN DE ER MENNESKER.

– Og kun få af disse mennesker kommer for at genere (der findes altid brådne kar) os her i Europa. Hovedparten kommer i håbet om at finde en fredelig og sikker plet her på jorden. Også for dem.  

Lejren disse mennesker føres bort til hedder ”Vucjak” i bjergene i  Una-sanskog-distriktet, opkaldt efter floden Una, der løber igennem her. Distriktet omfatter det nordvestlige hjørne af Bosnien grænsende op til Kroatien.

I Europa har vi ikke udryddelseslejre eller har vi?

Man kan ikke bare tage ud til lejren og besøge for at se, hvad der foregår. En tysk læge, der har ydet frivillig lægehjælp i lejren er blev forbudt adgang til lejren. DVS menneskene i Vujcak nu er forment adgang til lægehjælp. Og til humanitær hjælp. Og flygtningene kan ikke bare forlade lejren.

Der er stærkt begrænset adgang til mad og vand. Deres eneste beskyttelse mod dagens sol og nattens kulde er nogle små tynde overfyldte telte. Man sover på den bare jord. Om natten trænger en isnende våd tåge ind i bjergene og menneskekroppene. Der er internationale protester, men slet ikke nok. Nyhederne i aftes fortalte, at folk i Vucjak-lejren samme dag havde fået udleveret 2 måltider og adgang til nogle tønder vand. To måltider på 5 dage og 4 dage uden adgang til vand!!! Og det var den dag.

De siger…..

Hvor er FN? Hvor er UHNCR, der skal beskytte flygtninge? Hvor er IOM (international migration office), der skal beskytte migranter og hjælpe folk tilbage, der søgte hertil fordi de troede, her var job og glade dage?

De er her alle sammen om ikke andet i ringe grad repræsenteret i UNA-Sanskog-Kanton. Og helst i baggrunden, for det er for pinligt, hvad her foregår.

De siger at forholdene i Vucjac-lejren er for at få flygtningene til at forlade lejren og grænseområderne.

Men hvis man vil have flygtningene til at forlade Vucjak i live, hvorfor patruljerer bosnisk politi så rundt og arresterer flygtningene og sender dem tilbage til Vucjak. Dem det er lykkedes at flygte fra lejren og dem der aldrig har været der før.

Hvor er EU? Hvor er FN? Hvor er de universelle menneskerettigheder?

Først var det Libyen og havene mellem Libyen/Europa og Tyrkieet/europa der blev gjort til de rene dødsfæller. Nu er dødsfællerne så rykket ind over grænserne  til Europa.

Hvor længe vil I finde jer i det? I store magtfulde organisationer?

Hvor længe vil vi europæere? Du og jeg?