We found some illegals (rejsedagbog 3)

“Jeg hjælper dem”, siger husets ejer henvendt mod mig, og rækker mændene de sodavand og vand, de er kommet for at købe.  ”Jeg har ikke plads til alle, men kvinder og børn sover indenfor på skift”.  De kan få en seng for 4 euro og for 2 euro et bad”. Husets ejer misforstår mit blik, som han åbenbart opfatter bebrejdende. Det er det ikke. Jeg kan godt forstå han tager lidt for sine tjenester. Der skal betales for tøjvask, el og gøres rent.

Jeg er nødt til at tage lidt for det”, siger han og kikker væk, og i næste øjeblik siger han den bemærkning, der får mig til at tvivle på, om hans pris er lidt mere end de 3 – 4 euro han nævnte. ”De har jo penge nok”, siger han.

En bil dukker op og standser ved nabohuset. Kasser med sodavand og vand læsses ud af bagagerummet. Mænd kommer over marken og stimler sammen om bilens ejer, der trækker en æske simkort til mobiltelefoner frem. Simkortene sælges for 10 euro stykket (og er købt for 3 euro inde i byens kiosk). Han spørger om jeg også vil købe og ser min forargelse.

Jamen, de skal jo hentes i byen og penge til benzin” svarer han – ”og de har jo masser af penge”…

Den lille grænseby, hvor der ellers sjældent viser sig et fremmed øje har fået sig et rigt handelsliv og dens få indbyggere en god indtægtskilde i de mange forbipasserende flygtninge. Med få undtagelser tjener alle på flygtningene på deres vej til et sikkert land. Mange driver rovdrift på dem.  En ting er sikkert: Mennesker på flugt fra krig og mord er blevet en god forretning også for mange andre end menneskesmuglere. Moralen druknes i teserne ”de har jo masser af penge” og ”de er alle sammen islamisk stat”.

Men de udenlandske mennesker her på stedet er tydeligvis alle på flugt fra krigene i Syrien og i Irak. Og mennesker på flugt fra krig får i vores verdensorden stemplet “illegale”, og det er blevet legalt at rippe dem for kontanter i deres søgen efter sikkerhed.

Leave a Reply